Welkom gast! Aanmelden Registreren


Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nummerieke domeinnamen
#1
Numerieke domeinnamen
Sinds 28 februari 2008 is het mogelijk om domeinnamen te registreren die uit alleen cijfers bestaan. Hier een uitleg over wat precies wel en niet is toegestaan en een verslag van de start van de verkoop van deze nieuwe domeinnamen.

Domeinnaam
Een domeinnaam is het ‘adres’ van een website. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een door hun gekozen naam laten vastleggen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Opbouw domeinnaam
Een domeinnaam begint altijd met http://. Meestal wordt dit gevolgd door www, wat staat voor World Wide Web. De domeinnaam eindigt altijd met een extensie. De extensie kan staan voor het land waar de website is geclaimd, zoals .nl (Nederland) of .be (België). Er zijn ook andere extensies, zoals .info, .nu of .tv. Tussen de www en de extensie kan een zelf gekozen woord of term worden ingevuld, zoals Alleen geregistreerde leden kunnen deze link zien. Registreer of log in om te bekijken. of Alleen geregistreerde leden kunnen deze link zien. Registreer of log in om te bekijken. . Tot voor kort moesten in alle domeinnamen letters voorkomen, al dan niet in combinatie met één of meer cijfers.

Nummerieke domeinnaam
Sinds 28 februari is het mogelijk om bij de extensie .nl zuiver numerieke domeinnamen te claimen. Dit was al mogelijk bij andere extensies, waaronder .com en .tv. Een numerieke domeinnaam is een domeinnaam die alleen bestaat uit cijfers, eventueel gecombineerd met een koppelteken. Het middelste deel van de domeinnaam moet bestaan uit minimaal 2 en maximaal 63 tekens. Als er een koppelteken in voorkomt, moet deze tussen twee cijfers instaan. Het koppelteken mag dus niet helemaal aan het begin of helemaal aan het eind komen.

Voorbeelden
Voorbeelden van numerieke domeinnamen die wel mogen:

12345.nl
1-2345.nl
1234-5.nl


Voorbeelden van numerieke domeinnamen die niet mogen:

1.nl (want deze bestaat uit minder dan 2 tekens)
-1234.nl (want deze heeft een koppelteken vooraan)
1234-.nl (want deze heeft een koppelteken achteraan)


Lancering
De numerieke domeinnamen zijn erg populair. Op 28 februari, de eerste dag dat de numerieke namen geclaimd konden worden, werden er 450.000 aanvragen gedaan. Populaire namen waren 007.nl en (geboorte)data. Bedrijven die een nummer in hun bedrijfsnaam hebben, hadden voorrang op anderen bij het claimen van een numerieke domeinnaam. Zo konden 9292, 1850 en 1888 al in december een numerieke domeinnaam registreren. Deze periode van voorregistratie, die liep van 1 tot en met 14 december werd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de sunrise genoemd. Het vrijkomen van de numerieke domeinnamen voor anderen op 28 februari noemt de SIDN de landrush.

Klachten
De dag waarop er voor het eerst numerieke domeinnamen konden worden geclaimd, is er wellicht het één en ander mis gegaan. Zo wordt er gezegd dat bepaalde partijen op een oneerlijke manier heel veel namen hebben geclaimd, waardoor anderen geen kans hadden tot het registreren van hun ‘favoriete’ nummer. Voor de ‘lancering’ van de numerieke domeinnamen zijn vanwege de verwachte drukte speciale aanvraagsystemen en procedures in het leven geroepen. Sinds 1 maart kunnen de numerieke namen via de normale weg worden aangevraagd.

112.nl
Vóór de numerieke domeinnamen werden toegestaan, was er toch al één geclaimd, namelijk Alleen geregistreerde leden kunnen deze link zien. Registreer of log in om te bekijken. . Deze domeinnaam is eigenlijk 'illegaal' gecreëerd, door een trucje met de persoonsdomeinen. Door als naam 'www' te kiezen en als uitgang '112' is het gelukt om een numeriek domein te claimen voordat dit officieel mocht. De gelukkige eigenaar heeft er echter maar kort plezier aan beleefd, want het domein werd onlangs door een rechter toegewezen aan het Rijk. Een hoger beroep loopt echter nog. De site wijst nu door naar de echte site van het alarmnummer, 112sos.nl.

Credits:
Warner, opzoeken en posten.
Infonu.nl, maken.
 
  
Leden die dit momenteel bekijken: 1 gast(en)